Az évtizedes mondás, mely szerint a gáz sütő takarékos, az elektromos sütő üzemeltetése pedig hatalmas költséggel jár mára már elvesztette igazságtartalmát.
Elektromos sütők
A beépíthető elektromos sütők alap jellemzői napjainkban a légkeverő ventilátor, a sütőtér világítás, a dupla rétegű üvegezés. A tartozékok közül soha sem hiányzik zsírfelfogó tálca, a sütőtálca és a grillrács. A sütési funkciók közül az alsó sütés, felső sütés, alsó + felső sütés, grill, légkeveréses mondható általánosam, melyet az egyes készülékekben más sütési kombinációk egészíthetnek ki: nagy felületű grill, grill + légkeverés, légkeverés + körfűtőszál, kiolvasztás, légkeverés hőlégfúvással, légkeverés + alsó + felső sütés. A hőlégkeveréses sütéssel gyorsíthatjuk a konyhai munkát, mert egyszerre több tepsiben, tálcán süthetünk több ételt, melyek ráadásul nem veszik át egymás szagát. A légkeveréssel a sütőben egyenletes hőmérséklet alakul ki. Az alsó és felső sütés a felfújtaknál, csőben sült ételeknél használatos, de légkeverés nélkül egyszerre csak egy szinten süthetünk. A légkeveréssel kombinált grillezéssel a zsúfolt grillrácson is átsülnek az ételek, mert a forró levegő keringése egyenletes hőt biztosít, nincs szükség a forgatásra.
Gázsütők
A beépíthető gázsütők technikai okokból sokkal kevesebb funkcióval rendelkeznek. A felső sütésről teljesen le kell mondanunk, de általában van grillezés funkció és egyre több készülék rendelkezik légkeveréssel.
Gőzsütők
A forradalmi újítást jelentő gőzsütők mérete és megjelenése azonos az elektromos sütőkével, de jelentősen egészségesebb ételeket készíthetünk bennük. A gőzsütők előnye, hogy víz felhasználásával, kevesebb zsiradék hozzáadásával készíthetőek el benne az ételek úgy, hogy a sütés során az ételek megtartják természetes színüket, ízüket és vitamintartalmukat. A gőzsütőknél két fő típus létezik: a Dry Steam rendszerű sütő gőz és forró levegő keverékével végzi a sütést, a nedves gőzös változat még ennél is előnyösebb, a konyhai eljárások közül az egyik legkorszerűbb eljárás.