A hűtők kiválasztásakor legalább annyira fontos a szabályozhatóság és a hosszútávú működési jellemzők, mint a térfogat, vagy a fogyasztás. Cikkünkben a működés részleteit, a szabályozhatóságot vizsgáljuk meg részletesen.
A hűtő és a fagyasztó szabályozhatósága
A kombinált - fagyasztós - hűtők között néhány éve létezett egy és kétkompresszoros kivitelű is. A kétkompresszoros verzió több szempontból is előnyösebb volt: a külön kompresszorral a fagyasztó rész képes volt gyorsan lefagyasztani a frissen elhelyezett ételt, és a hűtő és a fagyasztó hőfokát külön-külön is lehetett vezérelni - szélsőséges esetben a hűtő részt kikapcsolva csak a fagyasztót üzemeltetni. Sajnos a kétkompresszoros kivitel szinte teljesen eltűnt a magyar piacról, mert ára 8-10%-al magasabb volt, mint az egykomperesszoros hűtőké.
Jelenleg két szabályzási mód közül lehet választani:
- Egyszerű szabályzás: egyszerre állítható a fagyasztó és a hűtő rész hőfoka - valójában a normál tér hőfokát lehet beállítani.
- Elektronikus (váltószelepes) szabályozás: külön lehet állítani a hűtő: külön lehet állítani a hűtő és a fagyasztó rész hőfokát - a két rész között egy szelep segítségével oszlik meg a hűtési teljesítmény.
Hűtőszekrény ritka olvasztással, vagy olvasztás nélkül
No Frost - a lényege az, hogy a hűtőt soha sem kell leolvasztani, képződik jég a fagyasztó részen és pára a normál hűtő részben (száraz hideg levegő). A technológia valójában napi 1 alkalommal -3-5 fokra felmelegíti a fagyasztóteret, így leolvasztja a jeget a hűtő felületről. A rövid ideig tartó magasabb hőmérséklet a levegőben mérhető, a víz tartalmú és ezáltal nagyobb hőtehetetlenségű ételek, fagyasztott termékek csak néhány fokkal melegednek fel, majd ismét lehűlnek. A technológia következtében nem csak a fagyasztó részben nem képződik jég, de teljességgel megszűnik a hűtőtér párásodása is.
Low Frost - a fentihez hasonló elnevezés hasonló funkciót is takar. A Low Frost készülékeket ugyan le kell olvasztani néha, de jóval ritkábban, mint a hagyományos régi készülékeket.
Hűtőszekrény 15 fok alatti helyiségben?
A hűtők működéséhez minimum 15-18 fok külső hőmérséklet szükséges. Nem egy alkalommal keresik meg a szervizt olyan vásárlók, akik 5-10 fokos kamrában, pincében elhelyezett kombinált hűtő esetén meghibásodást tapasztalnak - a fagyasztó nem hűt kellőképpen, szélsőséges esetben az ételek felengednek. Ez természetes folyamat, hiszen a hűtők tervezésénél a hűtési teljesítményt szobahőmérsékletre optimalizálták, és a mérő műszerek is ennek megfelelően vannak beállítva. Ha mégis hideg helyiségben kell hűtenünk azt célszerű előtte egyeztetni az eladó kollégával.Van olyan készülék ami elviseli ezt a működést de van olyan is ami egyáltalán nem.
Hűtő technikai tanácsok
A++ energiaosztály és NoFrost egyben - közepes használat felett nem ajánlott az ilyen készülék. A nagyobb családok akár naponta 40-50 alkalommal is kinyitják a hűtőajtót. Az A++ energiaosztályú hűtők teljesítménye meglehetősen alacsony - a jó fogyasztás érdekében. Ha ezt még NoFrost funkció is kiegészíti, a hűtő egyszerűen nem tudja kellően alacsony hőmérsékleten tartani a hűtőteret.
Hűtő hőfokának mérése - rengeteg felhasználó egyszerű hőmérővel ellenőrzi a hűtőszekrény helyes működését. Jó tudni, hogy a hűtőben minden esetben folyadékban kell ellenőrizni a hőfokot, mert levegőben mérve akkor is szélsőséges értékekkel találkozhatunk, ha egy vadonatúj hűtőben mérünk A méréshez egyszerűen egy pohár vízbe helyezzük a hőmérőt, így az élelmiszerekre vonatkozó értékeket kapunk. A hőmérő hűtőbe helyezése után célszerű várni egy éjszakát a pontos mérési értékek eléréséhez. A normál hűtőtér hőfoka 0 és 10 fok között változik függően a beállított fokozattól.