Bosch Siemens Márkabolt
Kérje csomagajánlatunkat!
Telefon+36 1 242 6818 / +36 30 756 9704
1037 Budapest, Hunor utca 55. (III. Kerület, Óbuda)
info@bsmarkabolt.hu  H:9h-18h, K-CS:9h-17h, P:9h-16h
Bosch Siemens Márkabolt
KAPCSOLAT

Melyik főzőlapot lehet beépíteni nálam?

A főzőlap lecserélése, lakás átalakítás vagy új lakás berendezése során először azt kell megvizsgálnunk, hogy egyáltalán melyik típusok beépítése lehetséges.

Gáz főzőlap beépítése

A gáz főzőlap cseréjéhez a megfelelő helyen elhelyezett gáz csőre (vagy PB gázpalackra) van szükség. Bonyolultabb a helyzet, ha új építésű lakásba, házba, vagy felújítás során szeretnénk gáz főzőlapot elhelyezni. A szabályozás az elmúlt években szigorodott, így a legolcsóbb megoldás, hogy a szakvélemények, engedélyek beszerzése előtt megkérdezzük gázszerelőnk véleményét. Sok esetben már a gázszerelő is meg tudja mondani, hogy az általunk megálmodott elhelyezést miért nem fogják engedélyezni, vagy milyen plusz költséggel járó bővítéseket írhatnak elő feltételként (szellőző, elszívó, stb...). Ha így járunk el, már a tervezés során fény derülhet arra, hogy csak villany tűzhelyben gondolkodhatunk és ezzel akár 1-2 hét felesleges várakozást és szakértői díjat is megspórolhatunk.

Villany főzőlap beépítése

A villany főzőlapok esetén nincs égéstermék, így a szellőzés problémájával nem kell számolnunk. Helyette felmerül a kérdés, hogy a lakás villamos hálózata elbírja-e az összes főzőzóna bekapcsolásakor mérhető 6-7KW-os áramfelvételt. Ennek megállapításához elkerülhetetlen egy villanyszerelő segítsége, aki nem csak azt tudja megállapítani, hogy hány Amperes a bejövő áram csatlakozás, de azt is, hogy ki van-e építve a főzőlapnap egy saját villamos “kör”, amivel biztosítható a biztonságos és üzembiztos működés. Az üzembiztos alatt azt értjük, hogy 3-4 főzőzóna bekapcsolásakor nem fogja levágni a biztosítékot.

Szerencsés esetben van külön “kör” a főzőlap számára. Ha nincs ilyen kör, azt a villanyszerelő jobb esetben a falban lévő műanyag csőbe húzott vezetékkel meg tudja oldani. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lehet, ha nincs műanyag cső a falban, vagy a csőbe nem fér el több vezeték. Ekkor nincs más megoldás, mint a “horonyverés” és az új vezeték falba helyezése, ami egyúttal egy festést is jelent.

A másik fontos tisztázandó kérdés a bejövő villany csatlakozás (betáp) Amperben kifejezett értéke. Kisebb lakások esetében előfordul, hogy csak 16A a csatlakozás. Egy főzőlap üzemeltetéséhez - ha nincs más nagy fogyasztó - elegendő lehet 25A, de mivel a 32A-re való bővítés alanyi jogon, külön bővítési költségek felszámolása nélkül jár, célszerű ezt kérvényezni.

Sok információ kering az interneten arról, hogy az elektromos főzőlapot csak úgynevezett 3 fázisú hálózatra lehet csatlakoztatni. Tény, hogy a 3 fázisú bekötés az ideális, de a vásárlók többségénél ez nem áll rendelkezésre és a hagyományos hálózat ilyen irányú bővítése már külön költséggel jár. A főzőlapok többsége beköthető 3 fázisú és hagyományos (1 vagy 2 fázisú) hálózatba is, de erről minden esetben kérdezze meg kereskedőjét, vagy keresse meg a termék adatlapján.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ Outlet termékek (1)
Szűrő
Kategóriák
LETÖLTÉSEK BOSCH
KISOKOS
SIEMENS
KISOKOS
ALKATRÉSZ TANÁCSADÁS SZERVIZ GLS Csomagpont Házhozszállítás
Társoldalaink
Kapszulashop BWT CASO Leifheit
100% garancia Bankkártya logók
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Ugrás az oldal tetejéreOldal teteje
BSMárkabolt - Alapítva: 1997 © 1997 - 2023. All rights reserved Partnerünk: ÁrGép.hu | Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz design: priby.com, developed by: 8web.hu
Az árak bruttó árak, a 27% ÁFÁ-t tartalmazzák.
Kapcsolat Rendelés menete Üzletszabályzat Adatkezelési tájékoztató Gyik
Árbolt.hu árösszehasonlító